Святкування у місті 370-ї річниці переможної битви козацького війська на Жовтих Водах співпало з відзначенням Дня Європи в Україні. Із нагоди цих свят педколектив та учні Західно-Дніпровського центру профтехосвіти вирішили започаткувати встановлення міських рекордів, виготовивши європейську страву – торт вежу «Литовський мурашник».

Причому, торт створили у двох розмірах: максі- і міні-мурашник. Чому саме литовський? Тому що ЗДЦ ПТО співпрацює з Шяуляйським центром профтехосвіти, учні та педагоги закладу періодично бувають у своїх литовських колег. Там на майстер-класах і навчилися випікати цей десерт.

Під час відзначення 370-ї річниці битви у парку Слави 19 травня міський голова Володимир Абрамов офіційно зареєстрував перші міські рекорди у галузі кулінарії і вручив представникам ЗДЦ ПТО відповідні сертифікати.

Мер міста особисто виміряв розміри тортів. Отже, максі-вежа «Литовський мурашник» має висоту 1,25 м, важить 25 кг; міні-мурашник має вагу 20 г, висотою 4,5 см.

Виготовили десерт учні груп кухарів-кондитерів під керівництвом викладачів закладу. Торт зроблений із простих інгредієнтів: борошно, яйця, цукор, олія, мед і мак. Готується за нескладним рецептом: смажаться смужки тіста у великій кількості рослинної олії, потім складаються гіркою, поливаються медовим сиропом і прикрашаються маком.

На виготовлення десерту пішло близько тижня, а також 100 яєць, 15 кг борошна, 5 кг цукру, 3 л меду, 10 л олії, 1 кг маку.

Представники ЗДЦ ПТО запросили долучитись до ідеї встановлення рекордів міста усі навчальні заклади та підприємства Жовтих Вод. Ініціативу підтримав і міський голова.

Довідка

ЗДЦ ПТО має в своєму арсеналі 5 рекордів, які занесені до Книги рекордів України.

Перший рекорд встановлено у 2013 році до ювілею П’ятихатського району. Учні, що навчаються за професією «Кухар. Кондитер», виготовили найбільший шніцель: довжиною 2,01 м, завширшки – 0,55 м, вагою – понад 22 кг.

Другий і третій кулінарні рекорди були приурочені до фестивалю Kozak fest. Учні центру насмажили 4518 дерунів. Презентація продукції була виконана у формі великої піраміди. Тому окрім рекордної кількості дерунів був зафіксований діаметр піраміди – 117 см та висота – 30 см.

Четвертий рекорд був присвячений 120-й річниці заснування міста Жовті Води. Під час святкування Дня міста учні центру продемонстрували булаву, випечену з тіста, яка стала новим українським гастрономічним рекордом: довжина її становила 217 см, вага – 10,2 кг.

П’ятий рекорд – це зображення прапора України з найбільшої кількості пряників. Розміри прапора становили: довжина – 4 м, ширина – 8 м. Цей рекорд було встановлено під час ярмарку «Сороче гніздо» у с.Саксагань.

Ще два рекорди були встановлені на святі П’ятихатського району, це – найбільший і найменший налисники.

Наталя Сіра.

Фото Віталія Жушмана.